Pages

Thursday, February 27, 2014

Batu Dalam Hempedu


Boleh saya katakan disini bahawa penyakit batu karang ini adalah SILENT KILLER. Batu karang yang terbentuk di dalam hempedu mahupun pundi kencing tumbuh secara senyap tanpa sebarang tanda awal. Menurut pemerhatian, bila batu hempedu itu telah banyak dan mungkin telah menular di pankreas, barulah pesakit adan mengalami tanda-tanda berikut:

1. Sakit di bahagian atas abdomen selepas makan.
     Rasa sakitnya tidak ubah seperti perut yg dimasuki angin. Berasa senak sehingga sukar utk bernafas, muntah-muntah, dan kembung perut. Selalunya kesakitan ini berlaku antara 10 - 20minit. 

gambar hiasan


2. Pesakit tiba-tiba sakit bahu sebelah kanan. 
       Sakit pada bahagian bahu kanan seperti sakit salah tidur. Sakit ini boleh terjadi secara tiba-tiba tidak kira pagi, ptg atau malam dan akan membuatkan pesakit sukar utk tidur malam. 

 gambar hiasan

 3. Kencing menjadi HITAM
        Pesakit mungkin akan nampak perubahan warna air kencingnya setiap kali dia pergi ke tandas. Kadang kala kencingnya bewarna pink keperangan dan kadangkala bewarna hitam seperti air kopi!!


Ini adalah gambar Gallbladder atau Hempedu yang dipenuhi dengan batu hempedu. Persoalannya sekarang, macam mana boleh ada batu dalam hempedu tu? mesti anda pun runsing memikirkannya.Punca terjadinya batu hempedu:
  1. Kurang minum air. 
  • Air kosong ye, bukan air pepsi, teh tarik, coke, ribena, dll. Maksud air kosong tu air yg tak bewarna dan tak rasa apa-apa tu. Ha, air tu lah kita kena minum banyak. Anggaran sehari ialah 1 liter utk setiap 25kg. 
          contohnya berat badan anda ialah 50kg. Jadi air yang diperlukan oleh badan anda ialah 2liter sehari.

     2.  Suka makan benda yang berlemak
  • Maksud makanan yg berlemak ialah makanan yg mempunyai tinggi kandungan kolestrol. Nasi minyak, nasi lemak, makanan bersantan, dll. Bukan kita tidak makan langsung, tapi kita harus menghadkan pengambilannya.
     3. Suka makan benda-benda yang masin
  • kalau terlebih masin, bukan sahaja berisiko batu karang, malah boleh juga mendapat penyakit darah tinggi.
     4. Suka makan seafood
  • makanan laut mempunyai tinggi kandungan asid uric. Kandungan asid uric yang tinggi boleh mengakibatkan penghasilan batu karang dan berpotensi utk mendapat penyakit gout.

        
OsteMatrix - mengandungi Magnesium yg menurunkan oksalat & mencegah pembentukan batu karang

Alfalfa Complex - mengurangkan infeksi & inflamasi

B-Complex - menurunkan oksalat (garam mineral) yg membentuk batu karang

Lecithin - membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang
Omega Guard - membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang
Vita C - Mengasidkan urin supaya batu karang tidak akan terhasil dalam urin berasidSebarang pertanyaan boleh hubungi saya. harga terendah dipasaran yang saya akan berikan
Facebook: Ciween jumadi
Shaklee ID: 996264
Emel/ YM: rys_win@yahoo.com
SMS/ Whatsapp: 012 776 3365

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...